U16 BBBL Stage 1

23.10.2018

MuKin U16 ikäluokka aloitti kauden 2018-19 BBBL sarjansa 12.-14.10. Latvian Riikassa. Viidestä ottelusta tuloksena oli komeat kolme voittoa ja iso repullinen uusia kokemuksia sekä tuntumaa KV-otteluista.

Ensimmäiseen turnaukseen saatiin matkaan 9 pelaajaa, jotka kokoontuivat enemmän ja vähemmän pirteinä Länsisatamaan perjantaiaamuna klo. 6:20. Parin tunnin laivareissun ja tukevan aamupalan jälkeen matkaa jatkettiin kahdella autolla, luukuttaen läpi Viro – Latvian tullimuodollisuuksien suoraan ottelupaikan parkkikselle.

Turnauksen avausottelussaan MuKi kohtasi edelliskauden U15 tulosten perusteella ennakkoon kovaksi joukkueeksi arvioidun liettulaisen Saulen. Kun vastustajan pelaaminen perustui hidastempoiseen palloskriini-hyökkäämiseen, voimakkaaseen levypallopeliin ja hyvään siirtymäpuolustukseen, oli MuKilla ottelun alusta lähtien vaikeuksia saada oma juoksutemponsa käyntiin. Paikkaprässillä MuKi pysyi ottelussa koko ajan iskuetäisyydellä, mutta toisen puoliajan alkuun vastustajan palloskriineistä ampumat kolme perättäistä kolkkia pussiin, repivät loppukiriin liikaa takamatkaa. Lopputulos 52 – 41 Saulelle, joka oli taitava joukkue siinä mitä tekivät. Myös MuKilta ihan hyvä avaus turnaukseen, pelaamiseen vaadittava kovuus ja joukkueen omat vahvuudet tulivat aika selkeästi esille heti ensimmäisessä ottelussa.

Otteluvideo Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=wXxfd_4AOCY

Hotellissa nautitun kevyen kalalounaan jälkeen oli aika matkata seuraavalle ottelupaikalle. Riikan keskustan ruuhkissa aikaa siirtymiseen tuhraantui lähes tunti ja lämmittely otteluun piti taas suorittaa ainoastaan kroppaa herätellen. Turnauksen toinen vastustaja oli latvialainen Rujiena, jonka ”joukkuepelaaminen” painottui vahvasti kahden pelaajan ympärille. Tahmean alun jälkeen MuKin puolustamisessa tapahtui toiselle puoliajalle iso ryhtiliike, joka näkyi erityisesti levypallotaistelussa ja tämän seurauksena helppoina nopeina hyökkäyksinä toiseen päätyyn. Onnistumisia eri muodoissaan alkoi myös pelin edetessä jakaantua koko joukkueelle ja sitä mukaa pelaajien ilmeet vaihtuivat pitkän päivän tuomasta lievästä väsymyksestä - pelaamisesta nauttimiseen. Lopputulos MuKille 70 – 56 ja vahva usko siihen että joukkue pelaa viikonlopun turnauksessa ihan realistisesti voitosta jokaista joukkuetta vastaan.

Lauantain aamupäivän aurinkoisessa ja lämpimässä Riikassa olisi voinut viettää hotellissa makoillen ja kattoon räkien. MuKin pojat sen sijaan päättivät jalkautua paikallisiin urheilukauppoihin ja samalla saatiin myös edellisen päivän rasitukset poistettua parin tunnin kävelyretkellä shortsikeleissä. Ehkä osittain tästäkin johtuen päivän ensimmäisessä ottelussa MuKi oli läpi ottelun kuskin paikalla ja järjestävän seuran East Ball hyydytettiin numeroin 65 – 44, aikaisempaa aggressiivisemmalla prässäämisellä ja joukkueen vikkelän skoraajapointin liimaamisella.

Otteluvideo Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=oQRsO7zYIns

Jos aamupäivä oli ollut rauhallinen, niin seuraavaan otteluun tulikin taas kiire ja pelaajien tunteet heitettiin toiseen äärilaitaan. Turnauksen aikataulujen venyessä MuKin pojat joutuivat kiskomaan nopeat subit autossa ja seuraavalle ottelupaikalle 7min ennen ylösheittoa, vastassa venäläinen ATS ja ehkä myös venäläiset tuomarit... Ottelusta muodostui todella fyysinen kamppailu, jossa ahtaan salin seinät saivat useamman kolhun koska vain isoimmat kontaktit vihellettiin. Vastustaja puolusti läpi ottelun tiivistä 2-3 paikkaa, jonka pilkkomiseen MuKilla oli suuria vaikeuksia löytää keinoja ja aika monta kertaa puolustus sai juuri sitä mitä tilasikin eli käsipalloa kaarella ja huonoja heitonvalintoja. Tosin MuKin pelaajien puolustukseksi on sanottava että ei ole myöskään harjoittelussa keskitytty paikkapelien kehittämiseen. Toimivan paikkaprässin ja useamman fyysisen riiston avulla MuKi pelasi ottelun ratkaisumestat itselleen viimeisille sekunneille asti, mutta voitto jäi silti ATS:lle numeroin 46 – 44. Ruma ottelu, jonka tappiosta jäi keskusteltavaa pidemmäksikin aikaa, mutta uskotaan että tästäkin kokemuksesta opittiin tiettyjä juttuja kotimaan otteluihin.

Sunnuntaiaamuna turnauksen viimeinen ottelu, vastassa MBC Valko-Venäjältä ja ilmassa havaittavissa selkeästi kotiinpääsyn odottelua. Sitähän se oli ja taas tarvittiin MuKin pojilta puolustustyöskentelyyn iso ryhtiliike toiselle puoliajalle jotta saatiin ottelu haltuun ja päästiin turnauksen tuloksissa plussan puolelle eli kolmas voitto numeroin 52 - 44. Tilastoista kävikin sitten ilmi että MuKin pelitavan mukainen määrätietoinen pyrkiminen korin alle toi tuplamäärän vapaaheittoja vastustajaan nähden (+11p) ja heikosta osumisprosentista huolimatta ottelun ratkaisu oli tässä.

BBBL:n ensimmäisen turnauksen jälkeen MuKi on sijalla 8. sarjataulukon keskivaiheilla, stage 2 jatkuu Marras – Joulukuun vaihteessa samassa paikassa ja kuten todettua MuKilla on ihan realistiset mahdollisuudet voittaa kaikki tulevat vastustajat tässä sarjassa. Ensimmäisestä turnauksesta jäi kehityskohteita ainakin levypallokamppailuun sekä 1vs1 puolustamiseen, toisaalta otteluista kokonaisuudessaan saatiin aika selkeä kuva mitkä ovat tällä hetkellä tämän joukkueen vahvuudet. Mikäli pelaajien taskuun jäi tulevia otteluita varten edes pieni muistikuva siitä kuinka fyysisesti Itä-Euroopassa pelataan ja kuinka hyvin mekin pärjäsimme siinä, niin voi sanoa että näissä turnauksissa laitetaan rahaa pankkiin tulevaisuutta silmällä pitäen.