MuKin joukkueita runsaasti tulessa menneellä viikolla

11.3.2019

Ohjelmassa oli lähes kaikkien Mukijengien otteluita, kun M1DB jatkui tärkeällä matsilla ja U19, U17 & U16 SM sarjoissa oli vastassa kärkijoukkueita. Myös seuran lippulaiva MuKi III jatkoi voitokasta kauttaan M4D sarjassa uusien pelaajarekrytointien voimalla.

U16 sarjassa MuKilla oli vastassa kookas Keravan joukkue, joka on myös yksi sarjan mestarisuosikeista. Ottelun alku meni vielä tasaisissa lukemissa, kun MuKi naulasi heittoja kovalla prosentilla pussiin, mutta ottelun edetessä heitot alkoivat kolista rautoihin ja Kerava pääsi käyttämään parhaita aseitaan juosten kenttää hyvin voitettujen levypallojen jälkeen ja saaden ratkaisuja läheltä telinettä. Vielä toisen puoliajan alkupuolella MuKi roikkui vajaan 10 pisteen päässä, mutta sitten ero repesi ja Kerava meni menojaan ja vakuuttavaan 109-83 voittoon. Mukijengin vahvin oli Ville Karhu kovalla 27 pisteen saaliilla.

MuKin 17-vuotiaat pojat panivat HNMKY:lle lujasti kampoihin Malmilla, mutta lopulta kotijoukkue oli lopulta vahvempi. Tasainen taisto kääntyi Namikan hyväksi vasta viimeisellä neljänneksellä. Avausjakson jälkeen MuKi johti kahdella pisteellä (19 – 21). Toisen neljänneksen vei vuorostaan Namika (21 – 18), joten puoliaikatilanne oli kutkuttavasti 40 – 39. Kolmannella jaksolla kotijoukkue kasvatti johtoaan viidellä pisteellä (21 – 16) ja repäisi ratkaisevan eron viimeisen neljänneksen alussa. Neljässä minuutissa Namika teki 11 pistettä MuKin nollaa vastaan. Peli oli menetetyn tuntuisesti 72 – 55.

Isokokoisen kotijoukkueen vahva puolustaminen teki vieraiden elämän vaikeaksi. MuKi oli pakotettu hyökkäyksissään nopeisiin ratkaisuihin, eivätkä heitot suostuneet enää putoamaan koriin. Hyvällä asenteella MuKi taisteli loppuun asti ja kavensi eron 11 pisteeseen. Päätösjakso Namikalle 18 – 13 ja koko ottelu 79 – 68. MuKin parhaat pistemiehet olivat Elmo Eräkangas (24 pistettä) ja Jere Leppänen (16). Tappio tarkoitti sitä, että MuKin mahdollisuudet päästä SM-sarjan pudotuspeleihin heikkenivät todella teoreettisiksi. Seuraavaksi pelataan Munkkiniemessä Tapiolan Honkaa vastaan 17. maaliskuuta.

U19 sarjan kärkimatsissa vastassa oli taas Helsinki Rocks ja panoksena mahdollisuus runkosarjan voittoon. Vaikka ottelu alkoikin tasaisesti ja ensimmäistä neljännestä hallitsi MuKi, oli kaiken aikaa ottelussa tunne, että mikään ei onnistu kunnolla. Hyökkääminen oli käsipalloa kaaren takana ja jos joku menikin korin alle, jäi hän sinne seisoskelemaan ja tukkimaan ajoväylät kokonaan. Tämä johti siihen, että ratkaisuja haettaessa ilmassa oli vahvaa yksinyrittämisen tunnelmaa. Puolustuksessa taas herrasmiesmäisesti ajajien annettiin ajaa, heittäjien heittää ja niin edelleen. Tuloksena 69-92 selkäsauna. Myös valmennus ottaa tappiota vahvasti omaan piikkiinsä ja ei aio aliarvioida vastustajaa jatkossa. Pelin kunnioittamisen puute johtaa usein ylemmältä taholta määrättyyn lopputulokseen.

M1DB sarjassa vastassa oli taas sarjakolmonen Rahola ja pelin panoksena mahdollisuus kotietuun jo reilun viikon päästä (ke 20.3) alkavissa puolivälierissä. Jälleen kerran valmennuksen valmistautuminen otteluun oli hieman kyseenalaista ja vaikka tiettyjä asioita oltiin ennalta sovittu, ei niitä pystytty ensimmäisellä puoliajalla oikein kummassakaan päässä toteuttamaan. Varsinkin puolustuksessa oltiin hätää kärsimässä vastustajan myllyttäessä yhtä ja samaa pelikuviota erittäin mallikkaasti. Rahola myös yllätti täysin erittäin aktiivisella pallollisen puolustuksella ja tekopaikkoihin pääsy oli välillä työn ja tuskan takana. Joulukuinen höntsäottelu Tampereen päässä oli pelkkä kaukainen muisto.

Puoliajalla paha olo purkautui alaspäin, kuten maailmassa on tapana käydä ja pukukopissa käytiin kriittistä keskustelua oman pelin tasosta, vaikka peiliin katsominen ei olisi ollut pahitteeksi. Kolmannelle jaksolle saatiin kuitenkin uusi ilme päälle ja pelillisesti päästiin piirun verran etulyöntiasemaan ja ottelua johdettiin viimeiset 15 minuuttia. Rahola roikkui kuitenkin mukana ihan loppuun saakka ja peli ratkesi vasta muutama minuutti ennen täyttä aikaa, kun Tuomo Antikainen naulasi pari kolmospussitusta peräjälkeen sukan pohjalle.

MuKin paras oli lähelle triplatuplaa yltänyt Jonde Timonen, jota säesti hienosti Rautasalo ja Uotila kaksikko. Voiton kannalta kuitenkin tärkeintä oli se, että penkiltä matsiin tullut nelikko Lähdetniemi, Kaminen, Kuran & Rajala laittoivat palloa pussiin yhteensä 27 pisteen edestä. Myös 20 hyökkäyslevypalloa oli erittäin merkittävä tekijä. MuKilla on kaksi runkosarjapeliä jäljellä ja ne on vielä hoidettava, että kotietu puolivälieriin on varma. Tanssiparikin on aika korkealla varmuudella jo selvitelty ja se tulee olemaan sama vastus kuin tässä pelissä, eli RaPy.

Viikon tärkeimmässä matsissa MuKi III otti mittaa Ukkomunkin Pojista ja pelistä kehkeytyi jännitysnäytelmä vailla vertaa. Mukijengi sai riveihinsä takaisin kaksikon Panu Pursiainen & Janne Hänninen, joista varsinkin Panu oli rekrytointilistalla korkealla läpi kauden ja tervetullut lisä joukkueeseen. Jannea ei varsinaisesti kukaan mukaan jengiin halunnut, mutta hän luo kuitenkin sopivan epämiellyttävän fiiliksen kaikille pelin tuoksinassa ja usein jo hyvissä ajoin ennen sitä, joten henkisesti otteluihin ollaan kirjaimellisesti valmiita aloitushypystä lähtien. Valitettavasti fyysinen valmius ei välttämättä ole aivan alusta saakka niin timangista ja jälleen kerran ensimmäinen puoliaika katseltiin vastustajan pelaamista ja mietittiin, että ”pitääkö tässä nyt muka oikeesti alkaa pelaamaan”!? Varsinkin Hännisen vahva +/- pelaaminen piti vierasjoukkueen kaiken aikaa 10-15 pisteen johtoasemassa. Toisella puoliajalla jyvä löytyi, ero kurottiin kiinni ja viimeisen jakson puolivälissä peliä johdettiin jo vajaa 20 pistettä. Tässä tilanteessa penkillä voitto sinetöitiin varmaksi ja pelaaminen lopetettiin täysin, sekä ainoa skoraamiseen sillä hetkellä enää kykenevä pelimies Calle Adolfssonin muodossa otettiin kentältä pois. Vastustaja käytti nämä taktiset hienoukset hyödykseen ja otti välittömän n. 15 pisteen runin ja oli jälleen pelissä mukana. Mukijengin onneksi J. Hänninen sai viidennen virheen pari minuuttia ennen täyttä aikaa ja J. Tahvanainen ymmärsi olla menemättä kentälle. Sen jälkeen hätää ei enää ollut ja väkevä voitto kirjattiin lukeminen 83-77.

MuKi III onkin viimeinen seuran joukkueista, joka on voittanut kaikki pelinsä ja porskuttaa kohti tappiotonta kautta. On edelleen mahtavaa, että pienestäkin seurasta löytyy suunnannäyttäjä, joka opettaa nuoremmilleen mitä urheilu pohjimmiltaan on ja näyttää miten voittamisen kulttuuria on mahdollista synnyttää.