MuKin joukkueilla tiukka viikonloppu

12.2.2014

Jesper taisteli Honkaa vastaan välillä silmät ummessa.
Jesper taisteli Honkaa vastaan välillä silmät ummessa.

Viimeinen viikonloppu ennen hiihtolomataukoa oli MuKin juniorijoukkueilla täynnä toimintaa. Otteluita oli kaikilla ikäluokilla ja osa joukkueista pelasi useaan otteeseen.

Lisäksi MuKin 99-pojista viisi pelaajaa oli ollut keskiviikosta perjantaihin All Star – leirillä, mikä näkyi selkeästi kasvavana väsymyksenä viikonlopun kuluessa. Valmentajilla, sekä myös pelaajilla piti siis välillä kiirettä ehtiä salista toiseen. Peleistä jäi kuitenkin käteen paljon positiivista sekä voittojen, että myös kasvattavien tappioiden muodossa. Merkityksellisimmät ottelut pelattiin C-junioreiden SM-sarjassa sekä B-junioreiden SM-sarjassa, unohtamatta kuitenkaan kaikkien ottelutapahtumien tärkeyttä pelaajien kasvatuksessa.

Otteluruuhka alkoi perjantai-iltana MuKin B-junioreiden eteläisen alueen 1-divisioonan merkeissä. Vastassa oli EBT. Varsinkin täksi kaudeksi MuKiin siirtynyt EBT-kasvatti Jocca Calisiyor oli odottanut kohtaamista vesi kielellä. Ottelu alkoi hieman hermostuneesti ja hätäillen vastustajan tehdessä helppoja koreja MuKin normaalisti tiukkaa puolustusta vastaan. Ottelun edetessä voimasuhteet kuitenkin kääntyivät ja MuKi pääsi juoksemaan kenttää hyvien puolustusten päätteeksi. Kotijoukkue pelasi laajalla kymmenen miehenalun rotaatiolla ja kaikki saivat hyviä onnistumisia ottelun aikana. Parhaiten ryhmästä onnistuivat aggressiivisesti pelannut Jocca, rauhallisuutta ja johtajuutta varsinkin puolustuspäähän tuonut Jesper G. sekä molemmat Pyryt (Kanerva & Marttinen). Vikkelä takamies Eelis Copeland johti peliä ennakkoluulottomasti huolimatta All Star – leirin väsymyksestä. Lopputulokseksi kirjattiin voitto lukemin 61-48.

Lauantai-aamuna C-juniorit jatkoivat pelejä SM-sarjassa. Ohjelma oli tiukka, ensin vastassa Sykki klo 10:00 ja heti perään erittäin vahvaksi tiedetty PuHun joukkue klo 13:00. Suunnitelmana oli käyttää laajaa rotaatiota ensimmäisessä pelissä, jotta toiseen peliin päästäisiin mahdollisimman tuoreilla jaloilla liikkeelle. Lisäksi joukkueen pelaajista Tuomas Oksa sekä Karkkilasta lainassa pelaava Miro Salmela olivat olleet edelliset kolme päivää jo mainitulla All Star – leirillä ja Daniel Saranen oli harmittavasti kuumeinen, joten lähtökohdat turnaukseen olivat äärimmäisen haastavat.

Sykki ottelu alkoi hieman hermostuneesti ja välillä hyvistäkään paikoista palloa ei saatu laitettua pussukkaan. Viiden minuutin pelin jälkeen taululla komeilivat 7-7 tasalukemat. Onneksi puolustuspää toimi erinomaisesti ja sitä kautta pojat saivat riistoja, jotka päätettiin nopeisiin hyökkäyksiin ja lay-up ratkaisuihin. Loppujakso selkeästi MuKille ja tilanne 11-20. Toisella jaksolla joukkue jatkoi siitä, mihin se ensimmäisellä jäi. Sykin kovinta pisteidentekijää puolustettiin äärimmäisen aggressiivisesti ja hänen luopuessa pallosta muut pelaajat pakotettiin ottamaan ratkaisut. Hyökkäys oli vaikeata, mutta kovalla taistelulla pallo saatiin aina silloin tällöin lävistämään korirengas ja ottelu oli puoliajalla suhteellisen selkeissä lukemissa 20-36.

Puoliajalla painotettiin aggressiivisen puolustuksen jatkamista sekä sitä, että jokainen pelaaja on valmis hyppäämään kentälle ja tekemään rohkeita ratkaisuja. Lopulta puolustus toimi niin hyvin, että toisella puoliajalla ei olisi tarvinnut koreja tehdä ollenkaan vastustajan jäädessä 35 pisteeseen. Mitään suurta juhlan aihetta omatkaan 22 pistettä toisella puoliajalla eivät anna, mutta on oltava tyytyväinen siihen, että pojat ovat omaksuneet aggressiivisen joukkuepuolustuksen tavaramerkikseen. Hyökkäyksessä jäätiin kaipaamaan liikettä sekä vastuunkantamista pisteiden tekemisessä. Vaikkakin tarvittavat korit saatiin aikaiseksi, niin niiden eteen jouduttiin tekemään järjetön määrä töitä. Ottelussa parhaiten onnistuivat Markus Rautasalo molemmissa päissä kenttää sekä Teemu Suokas varsinkin puolustuspäässä. Myös Emil Uotilan hyökkäyspään 1 vs 1 haastot olivat ajoittain erinomaisia. Ottelun lopputulos 35-58.

Kello 13:00 olikin sitten taas aika kääntää taisteluilme takaisin päälle, kun C-junioreiden SM - ottelu PuHua vastaan starttasi käyntiin. Ottelun tärkeys tiedostettiin molemmissa leireissä, koska voittajan saamat kaksi pistettä ainakin todennäköisesti seuraavat joukkuetta Vierumäen lopputurnaukseen. Tämä siis sillä edellytyksellä, että molemmat selviytyvät lohkossaan kolmen parhaan joukkoon. Yleisöä oli paikalla hienosti ja tunnelma hyvä katsojien kannustaessa omaa joukkuettaan.

Ottelu alkoi PuHun komennossa. Joukkue pelaa ”dribble drive motion” – hyökkäystä lähes jokaisessa pallonhallinnassaan mikäli he eivät pääse juoksemaan nopeaa hyökkäystä. Joukkue siis haastaa suoraviivaisesti kohti koria ilman screenejä ja pallottomat pelaajat reagoivat tämän jälkeen pallollisen tekemiseen. Hyvin samanlaista hyökkäyspään pelaamista kuin MuKissakin. PuHun ykköstähti Robin Åvist tiedettiin vahvaksi pallolliseksi pelaajaksi ja häntä yritettiin saada kovalla puolustuksella pois pelistä. Ottelun alussa tämä onnistuikin hyvin. Samalla muu PuHun joukkue nosti kuitenkin tasoaan, ja teki pisteitä laajalla rintamalla onnistuen myös kaaren takaa. MuKin hyökkäys oli hieman mielikuvituksetonta ja joukkueen tekeminen äärimmäisen vaikean näköistä. Ensimmäinen erä päättyi tilanteeseen 11-19 PuHulle.

Toisella jaksolla puolustuksen intensiteettiä nostettiin ja vastustajan hyökkäys saatiinkin erittäin vaikeaksi. MuKin Lauri Laaksonen pelasi ennakkoluulottomasti ja häneltä joukkue sai erinomaisen tärkeitä onnistumisia hyökkäyspäässä. Vielä kun Make Rautasalo ja Jan Novitsky osuivat jakson lopussa kaaren takaa saatiin piste-ero kurottua kiinni ja puoliajalle lähdettiin jännittävässä tasatilanteessa 30-30.

Vaikka puoliajalla joukkuetta yritettiin lietsoa laittamaan kaikki peliin, oli kolmas neljännes täynnä vaikeuksia. PuHun ykköstykki nosti tasoaan tekemällä kovia koreja pitkin jaksoa. Samalla väsymys painoi MuKin jaloissa silminnähden ja haastot hyökkäyspäässä päättyivät usein menetykseen tai ohiheittoon. Joukkuehyökkääminen puuttui toisella puoliajalla kokonaan. Onneksi Lauri jatkoi kuitenkin hyviä otteitaan ja joukkueen kapteeni Tume Oksa teki myös kovia henkilökohtaisia ratkaisuja, joilla pysyttiin mukana ottelussa. Tilanne 46-50. Viimeisellä jaksolla MuKi yritti vielä nousta mukaan peliin ja saikin onnistumisia varsinkin Makelta ja Empulta, mutta tällä kertaa pojat eivät päässeet enää viittä pistettä lähemmäksi ja vastustaja oli tunnustettava paremmaksi. Tappio oli harmittava, mutta tällä kertaa joukkue ei ansainnut voittoa. Otteluohjelmalla oli toki oma roolinsa hieman väsyneessä peli-ilmeessä, mutta sen tekosyyn taakse on turha piiloutua. Puolustus toimii aika ajoin erinomaisesti, mutta hyökkäyspään tilankäytössä, pelirohkeudessa sekä heitonvalinnoissa on hurjasti parantamisen varaa. Näitä tullaankin treenaamaan paljon tulevina viikkoina. SM-sarja jatkuu joukkueella reilun kuukauden päästä Lapualla. Silloin vastaan astelee ensin isäntäjoukkue Korikobrat ja sen jälkeen paikallisvastus HNMKY.

Tämän ottelun jälkeen valmennuksesta Tomppa ja Jussi lähtivät ajamaan saman tien kohti Vuosaarta ja vuorossa oli MuKi II:n peli miesten 4. divisioonassa ja vastassa Wartti Basket. Kyytiin nousivat myös Calle Adolfsson sekä B-junnuista mukaan hälytetty Tuomo Antikainen. Kokoonpanosta löytyi jo mainittujen lisäksi vielä Panu Pursiainen, Jussi Rautiainen ja Lauri Lapatto. Joukkueesta puuttui kourallinen miehiä eri (teko)syiden vuoksi mukaan lukien Heinosen veljekset. Heidän poissaolonsa syy kuitenkin hyväksytään, koska Lasse astui avioliiton onnelliseen satamaan lauantaina iltapäivällä. MuKi onnittelee Lassea merkkipäivän johdosta!!

Itse ottelussa hyökkäys näytteli suurta roolia ja MuKi II iloitteli taululle 99 pistettä huolimatta harmittavasta Panun loukkaantumisesta. Kuten joukkueella on tapana, niin vastustaja murskataan heti alkuun paukuttamalla taululle pisteitä ympäri kenttää ja puolustamalla kovaa ja hyvin sallivalla omallatunnolla. Puoliaikaan mennessä ottelu oli jo taputeltu MuKin pistesarakkeen näyttäessä 60. Tuomo naulasi ottelussa 6 kolmosta ja yhteensä 22 pistettä. Erittäin miehinen suoritus joukkueen juniorilta! Myös Tomppa pääsi ottelussa pisteiden makuun, mikä söi etenkin vastustajan moraalia merkittävästi. Viimeisellä jaksolla vihollisenkin sallittiin tekemään melkein 40 pinnaa, ettei heille jäänyt paha mieli ottelutapahtumasta. Lopputulos 86-99.

MuKi II:n kohtalon ottelu pelataan marraskuun alussa, kun vastaan tulee Dynamo. Joukkueen tavoite on nousu seuraavaan divisioonaan ja tällä hetkellä kasassa on 11 voittoa ja 1 tappio. Vain lohkovoittaja nousee ja Dynamon ollessa kakkospaikalla tuo ottelu tulee määrittämään sen pääseekö joukkue tavoitteeseen.

Pelit jatkuivat tämän jälkeen vielä yhdellä ottelulla lauantai-iltana. Valmennuksesta Jussi jatkoi matkaansa Vantaan Hämeenkylään ja siellä odottivatkin jo MuKin B-Juniorit lämmittelemässä. Sarjana eteläinen 1-divisioona ja vastassa Pussihukat. Yleisöä oli paikalla yllättävän paljon ja itse ottelusta saatiin myös äärimmäisen hyvä tapahtuma.

Ottelu alkoi Pyry Kanervan tehdessä vahvasti ensimmäiset korit ja MuKin hyökätessä laajalla rintamalla. Markus Rajala naulasi myös kaksi kolmosta ja erä päättyi Jonatan Siukosaaren laittaessa sukan rullalle omalla kolmos-pussituksellaan. Tilanne 17-23 MuKille. Toisella jaksolla molemmat joukkueet tiivistivät puolustustaan, mutta siitä huolimatta Pyry jatkoi vahvoja otteitaan hyökkäyspäässä. Myös Christian Backa sai onnistumisia naulaamalla muutaman keskimatkan heiton ja eroa saatiin hieman kasvatettua. Eelis Copeland johti peliä mallikkaasti ja hyökkäyspään ratkaisut olivat pääsääntöisesti erinomaisia. Puoliajalla tilanne 30-39. Kolmas jakso alkoi nihkeästi, mutta hitaan alun jälkeen MuKin kone käynnistyi oikein kunnolla. Aakko Petersen paukutteli taululle erässä 12 pistettä ja vei puolustajaansa pyörremyrskyn tavoin miten tahtoi. Onnistumisia tuli myös Jocca Calisiyorilta ja Make jatkoi vahvoja otteitaan hyökkäyksessä. Tilanne erän jälkeen ratkaisevasti 45-67. Viimeisessä erässä peli-ilme pidettiin hyvänä ja vastustajaa ei päästetty iskuetäisyydelle. Miro Lukangun puolustus oli raudanlujaa ja Jan Gorski vei irtopallot käsiinsä helpohkosti. Lopputulos 61-81. Joukkue esitti kauden parastaan hyökkäyksessä ja itseluottamus nousi varmasti monella pelaajalla useita pykäliä ylöspäin. Sarjana B-junioreiden eteläinen 1-divisioona on erittäin hyvä tasonmittari. Vastassa on pääsääntöisesti vuotta vanhempia poikia ja taisteluilme on oltava kohdallaan, mikäli voitoista halutaan pelata.

Sunnuntai-aamuna klo. 09:30 Malmilla oli vuorossa 01-pojat ja ottelussa vastassa Helsingin Namika. Molemmilla oli kokoonpanossaan kaikki pelaajat paikalla ja odotettavissa siis tiukka paikalliskamppailu. MuKilta löytyy 11 nuorempaa C-junioria. Rosteri siis Jörgen, Roni, Verner, Andrei, Tomas, Jan, Tony, Teemu, Touko, Juuso ja Petja. Juusolla oli käsi revähtänyt edellisen päivän C-poikien SM-pelissä ja hän joutui jättämään kentän jo lämmittelyssä. Muuten kaikki vaikutti olevan kunnossa ja pojat hyvällä asenteella ja peli-ilmeellä liikenteessä.

Ottelu alkoi MuKin komennossa ja Teemun sekä Janin johdolla eroa saatiin heti ensimmäisessä erässä laitettua vastustajaan melkein 10 pistettä. Kuitenkin erän loppua kohden Namika pääsi hyvin mukaan peliin ja joukkueen syömähammas Tidian Bah teki koreja toisen perään ja nosti joukkueensa tasatulokseen. MuKi pyöritti laajaa rotaatiota ja kaikki pelaajat pääsivät näyttämään osaamistaan kentälle. Sitkeän sairastelun jälkeen takaisin kokoonpanoon päässyt Roni taisteli puolustuksessa erinomaisesti ja Andrei kentän isoimpana järkäleenä repi levypallot käsiinsä vahvasti. Jörgenin naulatessa kolmosen pussukkaan oli ero taas venähtänyt 8 pisteeseen. Myös Touko teki koreja erittäin tehokkaasti päästessään tekopaikkoihin. Namika kuitenkin taisteli hyvin ja pysytteli koko ajan iskuetäisyydellä, eikä antanut mitään ilmaiseksi. Puoliajalle mentiin Mukin muutaman pisteen johdossa.

Kolmannella neljänneksellä Andrei alkoi saamaan hienoja onnistumisia hyökkäyspäässä. Myös Tony väläytteli osaamistaan mm. splittaamalla pick'n roll tilanteen näyttävästi ja päättämällä ajon and1-koriin. Puolustuksessa ei kuitenkaan oltu aina hereillä ja vastustaja pääsi tekemään välillä koreja liiankin helposti vahvuuksiaan käyttämällä. Leikkauksissa oma pelaaja unohdettiin vapaaksi ja tuloksena oli usein vapaa nosto korin alta. Teemun ja Andrein ottaessa kolmannet virheet erän lopulla ja namikan kiriessä tasatilanteeseen oli tilanne jännittävä. Viimeisellä neljänneksellä mentiin kori korista, kunnes muutama minuutti ennen loppua Teemu onnistui korinteossa kolmesti putkeen ja ero venähti kuuteen pisteeseen. Kotijoukkue ei enää tämän jälkeen päässyt 4 pistettä lähemmäksi, vaikka ottelun loppu tarjosikin viihdettä ja draamaa kaikille paikallaolijoille koko rahan edestä. MuKin paras pelaaja ottelussa oli Jan, joka kantoi pointin viittaa suurimman osan ajasta ja teki useita vapauttavia koreja pitkin ottelua. Myös Teemun pelirohkeus oli hyvällä tasolla. Lopputulos 65-71.

Sunnuntai-iltapäivällä MuKin B-juniorit jatkoivat SM-sarjaurakkaansa ottelulla mestarisuosikki Helsingin namikaa vastaan. Otteluraportin löydät allaolevan linkin kautta:

http://www.mukibasket.fi/?x103997=375517

Samaan aikaan Mukin 00-pojilla oli ottelu MaSua vastaan Pukinmäen peruskoululla. Joukkueesta puuttuivat Tume, joka oli pelaamassa B:n SM-sarjapeliä sekä Daniel, joka oli edelleen toipilaana. Myös Teemu oli poissa futiskiireiden takia. Pojat olivat siis siipirikkoisia ja hieman väsyneellä jalalla liikenteessä raskaan viikonlopun takia. Ottelu sujui kuitenkin mallikkaasti viimeiselle neljännekselle saakka. Peli-ilme oli positiivinen ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla myös nuoremmille 01-pojille. Eroa oli tuossa vaiheessa 25 pistettä. MaSu sai viimeisellä neljänneksellä kuitenkin hurjan kirivaihteen päälle ja voitti sen melkein 20 pisteellä. MuKin rutiini riitti viimeisillä minuuteilla ja pisteet matkasivat poikien onneksi Munkkaan tuloksella 68-74 ja heidän osaltaan viikonloppu oli paketissa.

Tiistai-iltana Munkkiniemessä saatiin otteluruuhka vihdoin päätökseen B-junioreiden kohdatessa SM-sarjapelissä Hongan. Ottelussa oli suuret panokset molempien joukkueiden tavoitellessa Final Four – paikkaa ja kevään mitalipelejä. MuKileirissä ottelun tärkeys tiedostettiin ja maanantaina joukkue oli katsonut videota Hongan pelaamisesta. Tiedettiin että vastaan tulee kovalla intensiteetillä aggressiivisesti puolustava sekä erittäin yritteliäs joukkue. Sotasuunnitelmat otteluun oli tehty näistä sekä muista scouttauksesta saatujen tietojen perusteella.

Ottelu alkoi kuitenkin kotijoukkueen osalta erittäin vaisusti. Tekemisestä oli puhti poissa ja se näkyi varsinkin hyökkäyksessä huonoina ratkaisuina. Heitoilla kivitettiin korilevyä ja ajot päättyivät menetyksiin. Muutaman minuutin pelin jälkeen tilanteessa 3-4 olikin jo MuKin ensimmäisen aikalisän ja herättelyn paikka. Tuolla saatiinkin puolustuksen intensiteettiä kasvatettua hetkellisesti ja peli-ilme muuttui parempaan suuntaan. Kuitenkin hyökkääminen oli äärimmäisen vaikeaa ja onnistumisia joukkue ei saanut millään. Kovalla puolustuksella ottelu pidettiin tasaväkisenä ja ensimmäiselle tauolle mentiin tilanteessa 12-15.

Toinen kymmenminuuttinen alkoi molempien joukkueiden onnistumisilla hyökkäyspäässä. Hongan illan paras pelaaja Lauri Paltemaa naulasi yhden neljästä kolmosestaan ja MuKi vastasi Miika Heinosen, Tuomo Antikaisen sekä Enzo Kamisen voimin. Hetken päästä myös Aakko Petersen pääsi pisteiden makuun naulaamalla kolmosen pussin pohjalle ja Honka oli pakotettu aikalisään. Erän puolessa välissä tilanne oli hyökkäyksen osalta rauhoittunut ja molempien joukkueiden puolustukset dominoivat ottelua. Tulostaulun näyttäessä 22-20 kotijoukkueelta asteli kentälle Jesper Grimbergen. Tämän jälkeen MuKi paukutti erän loppuun 16-2 runin Jesperin toimiessa kapellimestarina. Taistelu levypalloissa sekä mahtavat leikkaukset korille puolustuksen taakse ja upeat viimeistelyt keräsivät koko yleisön kehut. Puoliajalle mentiin siis tilanteessa 38-22 ja kateissa ollut positiivinen peli-ilme oli löytynyt.

Kolmas neljännes oli Hongan puolustuksen näytöstä. MuKi sai aikaiseksi vain 8 pistettä heidän aggressiivisen joukkuepuolustuksen kynsissä. Miikaa puolustettiin erinomaisesti ja hänen korintekeminen sekä pelinjohtaminen tehtiin todella vaikeaksi. Tuomo taisteli erässä 6 pistettä, mutta muista ei ollut sillä hetkellä vastuunkantajiksi. Muutenkin Tuomon pelivalmius sekä vahvuus kentällä oli jälleen aivan mahtavaa. Tilastoissa 18 pistettä, 12 levypalloa ja oman match-upin täydellinen nollaaminen tuntuu jo melkein oletusarvolta otteluihin lähdettäessä. Hongan onnistui tehdä erässä tuplamäärän pisteitä ja näin ero oli puolittunut. Tilanne 46-38.

Viimeisen neljänneksen alku toisti samaa koko ottelun jatkunutta kaavaa. Kovalla puolustuksella aiheutettiin paniikkia hyökkäyksessä molemmissa päissä kenttää ja koreja ei tuntunut syntyvän mistään. Onneksi muutaman minuutin pelin jälkeen MuKin kapteeni Miika Heinonen otti joukkueensa harteilleen ja päätti, ettei ottelua hävitä. Miika teki loppuerään 15 pistettä erittäin kovilla henkilökohtaisilla ratkaisuilla ja pelasti ottelun MuKille. Viimeisen kahden minuutin aikana palloa vielä menetettiin Hongan prässiin useita kertoja ja tarjottiin vastustajalle tietä takaisin voittotaisteluun, mutta tällä kertaa pallo taisteltiin joukkueen toimesta aina takaisin pakottamalla vastustaja vaikeisiin ratkaisuihin hyökkäyspäässä. Loppulukemat ottelussa 65-52 ja äärimmäisen tärkeä voitto kotijoukkueelle.

Peleissä on nyt muutaman viikon tauko, joka käytetään henkilökohtaisten taitojen hiomiseen ikäluokasta riippumatta.

 

-JT-