MuKin A-pojat mestaruussarjaan!

28.9.2015

Jan Gorski lensi Puolasta auttamaan vanhaa joukkuettaan.
Jan Gorski lensi Puolasta auttamaan vanhaa joukkuettaan.

Kisapoikien A-juniorit venyivät parhaimpaansa A-poikien SM-karsinnoissa Uudessakaupungissa viime viikonloppuna. Joukkue pelasi ratkaisupelin Ura Basketia vastaan kuin hurmoksessa ja tie SM-sarjaan avautui.

MuKi aloitti karsintapelinsä Korihaita vastaan. Viime kaudella A-poikien 1. divisioonassa pronssia voittaneet vakka-suomalaiset eivät päästäneet vastustajaansa helpolla. MuKi aloitti ottelun varsin hyvin ja kasvatti johtoaan tasaisesti, mutta tappiotilanteesta 46-27 Korihait nousi vielä pisteen päähän. Monessa liemessä keitetyt länsi-helsinkiläiset eivät kuitenkaan jääneet seisomaan tumput suorina ja lopulta joukkue rutisti voiton väkisin nimiinsä lukemin 75-68.

Lauantain toinen ottelu Namika Lappeenrantaa vastaan alkoi lyhyen palautusajan jälkeen ja se näkyi myös otteissa. Intensiteettitaso oli melkein nollassa ja ensimmäinen kymppi päättyi tasatilanteeseen 18-18. Pieni herättely erätauolla teki tehtävänsä ja stadin kundit ymmärsivät ettei hölköttelyllä ottelua voitettaisi. Valmennus heitti kentälle kolme pienempää prässääjää ja yks kaks yllättäen pelin tempo muuttui totaalisesti. MuKi päästeli lopulta 40-79 voittoon käyttämällä koko 12 pelaajan rotaatiota ja näin avainpelaajien kuormitus jäi seuraavan päivän pelejä ajatellen vähäiseksi.

Sunnuntain avausottelun merkitys olikin tehty pojille selväksi, MuKi etenisi voitolla SM-sarjaan. Edellisillan videopalaverissa oli käyty Ura varsin kattavasti läpi ja MuKin pojille oli annettu peliin selkeä gameplan. Nyt oli vain kyse siitä miten pojat pystyisivät sitä toteuttamaan.

Kuten näillä sivuilla on aiemminkin kirjoitettu, MuKin 99-ikäluokka on lähes aina pystynyt venymään tiukan paikan tullen, niin myös sunnuntain Ura-ottelussa. Pojat taistelivat mahtavasti fyysisempää ja erittäin kovaa levypalloihin tulevaa kaarinalaisjoukkuetta vastaan. MuKi pystyi horjuttamaan Ura Basketin pelaamista pakottamalla vastustajan vaikeisiin ratkaisuihin. Kisapojat löysivät avainpelaajat ajoissa, laittoivat kättä naamalle, väistivät screenit, pelasivat oikeat syöttölinjat yli, sulkivat levypallotilanteissa ja se kaikkien tärkein... Pojat halusivat voittaa.

Hyökkäyksessä pallo liikkui hienosti pelaajalta toiselta ja vapaita heittoja syntyi vuorotellen eri pelaajille niin lähelle kuin kaarenkin taakse. Ura siirtyi noin vartin pelaamisen jälkeen paikkapuolustukseen, mutta MuKi malttoi jälleen liikuttaa palloa taidokkaasti löytämällä hyviä tekopaikkoja. Lopulta Uran selkäranka napsahti ja MuKi pääsi kaunistelemaan loppunumeroiksi 92-63.

Päivän toisessa ottelussa ei ollut MuKille enää merkitystä ja kentällä viilettikin enimmäkseen MuKin B-junioreita. KaU voitti matsin pistein 77-91 ja myös karkkilalaiset varmistivat voitollaan paikan A-poikien SM-sarjassa, onnittelut myös heille.

MuKi oli onnekseen saanut karsintoihin paluumuuttajan, kun puolalainen Jan Gorski lensi Varsovasta auttamaan vanhaa joukkuettaan. Neljä vuotta MuKissa pelannut Jan muutti ensimmäisten SM-karsintojen jälkeen perheensä kanssa Puolaan, mutta halusi kuitenkin tulla auttamaan kavereitaan toisissa SM-karsinnoissa. Tätä juttua kirjoitettaessa poika istuu jälleen lentokoneessa palaamassa isiensä maille. MuKi tulee kaipaamaan pidettyä ja pilke silmäkulmassa pelannutta puolalaissentteriään.

MuKijengi sai myös toisen pitkän pojan kokoonpanoonsa Suomenlahden toiselta puolen, kun Viron U18-joukkueessa pelaava Madis Soodla liittyi MuKin joukkueeseen perjantai-iltana. Madis ei ehtinyt harjoittelemaan joukkueen kanssa kertaakaan, mutta hän osoitti olevansa todellinen pelimies niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Virossa ei 18-vuotta täyttäneille löydy enää nuorten sarjoja, joten sympaattinen tallinnalaispoika tullaan näkemään useamman kerran MuKin paidassa myös runkosarjan aikana.

MuKin A-poikien kauden päätavoite täyttyi, kun paikka SM-sarjasta saavutettiin. Sarjasta lähdetään hakemaan kovuutta ja kokemusta, joilla pyritään jatkamaan poikien henkilökohtaista kehitystä. MuKin nykyisistä A-pojista kaksi pelaajaa edusti Suomea viime kesän U16 EM-kisoissa ja jotta he (ja muutkin mukilaiset) pystyvät taistelemaan pääsystä ensi kesän MM-kisoissa pelaavaan U17-maajoukkueeseen, on SM-sarja luonnollisesti kovempi sarja edistämään poikien kehitystä ja pitämään treenimotivaatiota yllä.

A-poikien SM-karsinnat