U16 BBBL Stage 2

6.12.2018

Mukijengin U16 pojat Latvian Jelgavassa

MuKin U16 ikäluokan BBBL sarja jatkui viikonloppuna 30.11.-2.12. Jelgavassa Latviassa. Viikonlopun All Stars –leirityksistä ja aika mittavasta remppaosastosta huolimatta reissuun saatiin 10 pelaajan kokoonpano, joka osoitti laajuutensa voittamalla viidestä ottelusta neljä, pääasiassa sarjan ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkipäähän sijoittuneista vastustajista.

Perjantain avausottelussa MuKi kohtasi oman sarjansa kuudella voitolla aloittaneen liettulaisen Skuodon. Sen verran joukkueen tilastoja sekä otteluohjelmaa katsottiin etukäteen läpi että kokoonpanosta löydettiin pari selkeää skoraajaa, yksi erittäin voimakas levypallo-pelaaja ja ihan tuoreilla jaloilla ei vastustaja olisi paikalla. MuKin omilla vahvuuksilla pelaaminen eli tiivis joukkuepuolustus ja kentän juokseminen sekä erityisesti puolustuslevypalloihin panostaminen olikin siis aika yksinkertainen ohjeistus pelaajille. Ottelusta muodostuikin hyvin tiukka kamppailu, jossa 1-2 korin erolla johtoasema vaihtui tiheään tahtiin läpi ottelun puolin ja toisin. Viimeisen kaksiminuuttisen aikana MuKi käänsi tappioaseman kahdeksi sarjapisteeksi reseptinsä mukaisesti: Chrisu Langin kolkilla tasoihin, kahdesta seuraavasta puolustuslevypallosta Nico Åvist juoksee nappitarjoilusta kakkoset ja paketin käärii naruihin Panttereista viikkoa aiemmin MuKiin siirtynyt Ville Karhu juoksemalla kaksi puolustuspään riistoa toiseen päätyyn lay-upiin. Lopputulos 57 – 51 MuKille ja erityishuomio huomattavasti kohentuneeseen levypallopelaamiseen, alkusyksyn isoon ongelmakohteeseen on harjoittelulla saatu lisää kovuutta ja nopeita lähtöjä toiseen päätyyn.

Hotellicheckin, tankkauksen ja lyhyen levon jälkeen oli iltaottelussa vastassa latvialainen DNS. Koppipalaveriin siirryttiin taas pelkkien tilastojen varassa eli vastustajalla yksi selkeä korintekijä ja ehkä hieman yllättäen joukkue oli aamupäivän ottelussaan voittanut Valmieran, joka tiedettiin kovaksi nipuksi. Kevyillä faktoilla on vaikea laatia isompaa suunnitelmaa ottelua varten, pitää vain luottaa siihen että materiaalin leveys ja oma pelaaminen riittävät pitkälle. DNS:ää vastaan MuKin pelaaminen oli hyvin nihkeää ja hieman haluttomankin näköistä, vastustaja otti alkuun kuskin paikan ja MuKi roikkui mukana, mutta hieman sivustaseuraajana. Ensimmäisen erätauon aikana sanoma joukkueelle on hyvin selkeä: 25 pinnaa 8 minuutin erässä omaan päätyyn on liikaa, ryhtiliikkeen paikka. Lyhyet ohjeet menevät selkeästi perille, seuraavat neljä minuuttia MuKi kääntää kelkan 17-2 runilla ennenkuin vastustaja saa tehtyä ensimmäisen pelitilannekorinsa. Albatrit Sylan käsi oli kakkosjakson alun levypallotaistoissa jatkuvasti kämmenen verran korkeammalla kuin vastustaja, tuloksena hyvin usein jatkopalloista puolustusribari MuKille, hyökkäyspäädyssä ohiheitoista suoria tippauksia koriin tai pallo haltuun ja puolustaja nätillä muuvilla kiskalle. Rytmin säilyessä samanlaisena ottelun loppuun saakka, Alballe 24 minuutissa tilastoihin tupla-tupla 20pts/15reb/5as/3st, ihan ok... Toisella puoliajalla DNS pääsi ajoittain lähietäisyydelle 2-3 korin päähän, mutta peruspelaamisellaan MuKi pystyi kuittaamaan lähentelyt lyhyillä runeilla ja varmistamaan avauspäivän toisen voittonsa numeroin 80 – 74. Lähes 20h turnauspäivän päätteeksi schnitzelit pelihallilla ja hotellilla päätä tyynyyn.

Ykkösturnauksen perinteiden mukaan toinen päivä aloitettiin pidemmillä aamu-unilla ja ulkoilmassa reippaillen. Koripallon pelaamisessa korostuu lähes jokaisessa tilanteessa oikean valinnan tekeminen. Ulkoilun alkumetreillä Andy Heinonen valitsi varmaan tämän logiikan mukaan risteyksessä suunnan oikealle ja poikien ehkä hieman haaveilema shoppailureissu paikalliseen Rimiin muuttuikin pikkupakkasessa hieman pidemmäksi kävelyretkeksi Jelgavan ”keskustaan”. No, tulipahan ainakin talven ensimmäiset lumipallot heiteltyä.

Lauantain avausottelussa MuKin vastustajana oli latvialainen Kraukla VEF, jonka turnaus oli alkanut kolmella selkeällä tappiolla. Ensimmäistä kertaa turnauksessa MuKi pääsi myös pelaamaan pienikokoisempaa vastustajaa vastaan, joten odotusarvot kolmannelle (ja ehkä myös helpolle) voitolle olivat ilmassa. Ja kuten odottaa saattaa niin matsiin lähtö hieman takki auki tuottaa aina myös vaikeuksia... Ensimmäisistä hyökkäyksistä lähtien MuKi pystyi Joona Heinosen sekä Albatrit Sylan johtamana (taas ribaria vaille tupla-tupla) pitämään läpi ottelun turvallisen oloista johtoasemaa, mutta lopullisen niitin iskeminen kahden sarjapisteen kirjaamiseksi antoi odotuttaa itseään tuskastuttavan pitkään kolmannelle erätauolle saakka. Viimeiseen neljännekseen MuKin tasaisempi peluutus, juoksutempon pitäminen sekä puolustuksessa pallollisen pelaajan painostus johtivat vastustajan hyytymiseen kuuteen pisteeseen ja kahdeksaan menetykseen. Ottelun loppunumerot MuKille 66-48 ja turnaussaldo taas positiivisen puolelle. Tilastoista erityisen huomion sai MuKin 17 hyökkäyslevypalloa, joista mm. Aleksi Saarnin sitkeä rouhiminen korin alla tuotti neljä uutta yritystä pistetilin kartuttamiseksi.

Otteluvideo Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=mlxwy_tuIrA

Lounastankkauksen ja lyhyen levon jälkeen oli iltaottelussa aika kohdata ennakkoon kovimmaksi vastustajaksi arvioitu latvialainen Valmiera. Jo intensiivisen alkuverryttelyn aikana nähtiin että nyt on joka jätkä valmiina osallistumaan peliin satasella ja sitähän MuKin jätkistä sitten irti saadaankin. Valmieran isojen poikien sisäpelikuviot tukitaan täysin ja jokaisesta irtopallosta MuKi juoksee toiseen päätyyn ylivoimahyökkäyksiä ensimmäisen jakson numeroiksi 20-6. Toinen jakso edettiin samoissa merkeissä, MuKi raataa puolustuksessa ja juoksee toiseen päätyyn valmistautumatonta puolustusta vastaan. Toisaalta vauhdin kasvaessa myös pienten huolimattomuusvirheiden määrä kasvaa ja Valmiera pystyy pitämään piste-eron ennallaan puoliaikaan asti, joka Mukin kannalta tulee ainakin puoli tuntia liian aikaisin. Toisella puoliajalla Valmiera nostaa etummaisten pelaajiensa puolustusta ja löytää keinot määrätä ottelun tempoa, kun samaan aikaan MuKi sortuu 5vs5 hyökkäyksissä heikkoihin heitonvalintoihin ja puolustuksessa liike hidastuu tai rotaatiossa sattuu ratkaisevan pieniä nukahduksia. Ottelun johtoasema vaihtuu ensimmäisen ja ainoan kerran neljännen jakson alkuun Valmieran kulmakolkista, joka on juurikin seurausta tämmöisestä pienestä virheestä apupuolustuksessa. Tämän jälkeen MuKijengi ei enää saa aikaiseksi uutta rytminmuutosta ja turnauksen ainoa tappio tulee numeroin 65-68. Komean alun jälkeen todella harmittava tappio, mutta on myös vastustajan hyvyydeksi todettava että kovien jengien voittaminen vaatii muutoksiin reagoimista ja lähes virheetöntä pelaamista.

Otteluvideo Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=tHHlkMGv2cg

Seuraavan päivän Suomi – Ruotsi maaotteluun Blackebergiä vastaan aloitetaan valmistautuminen jo illalla, rentoutumalla hotellin viihdekeskuksessa hohtokeilailun parissa. Hyvinkin vakavamielisen kilpailun lomassa komeita kaatoja ja paikkoheittoja tulee lukemattomien fist- ja chest-pumppien sekä tuuletusten perusteella jokaiselle. Yleisen sarjan parikilpailun voittajiksi selviytyy namikakaksikko Vetsku Nordberg – Andy Heinonen, kovimmasta yksilötuloksesta vastaa Pera ”on se kone...” Vepsäläinen. Juniorisarjassa parikilpailun voittoon kuulaa pyörittävät parhaiten Chrisu Lang – Joona Heinonen, jolle myös palkinto parhaimmasta yksilötuloksesta.

Itse ottelu sunnuntaiaamuna etenee saman kaavan mukaan kuin edellispäivänkin ensimmäinen ottelu. MuKilla on alkuun nähtävissä selkeitä käynnistysvaikeuksia, toisen jakson alussa siirrytään kuskin paikalle ja tämän jälkeen vain odotellaan milloin vastustajan ykköstykeiltä loppuu happi. MuKin peluutus on tasaista läpi ottelun, onnistumisia tulee jokaiselle vuorotellen ja erityisesti Chris Väärmann pelaa tilastojen valossa vahvan ottelun, numerot joukkueen kärkipäätä jokaisessa sarakkeessa. Turnauksen viimeisellä neljänneksellä pelaajien ylpeys omasta tekemisestä näkyy viimein myös tulostaululla (19-5) ja MuKi ottaa tyylikkäästi haltuun kaksi sarjapistettä sekä maaotteluvoiton numeroin 62-43.

Otteluvideo Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=nUmM8dyU-0w

BBBL:n toisen turnauksen saldo 4W-1L nosti MuKin sarjataulukossa sijalle 4. eli hyviin asemiin Helmikuun lopun stage 3 kannalta. Periaatteessa kaikki kärkijengit on nyt kohdattu, remppaosaston pitäisi alkaa tyhjentyä vuodenvaihteen jälkeen ja kokemusta on kahdesta ensimmäisestä turnauksesta kertynyt sen verran, että odotukset kevään osalta ovat enemmänkin ylöspäin. Erittäin hyvä koripalloviikonloppu, yksittäisiä pelillisiä kehityskohteita jäi tästäkin turnauksesta, mutta selviä näyttöjä saatiin myös siitä, että oman harjoittelun laatutekijät ovat sekä pelaajan että joukkueen kehittymisessä se tärkein juttu.

Turnauksen joukkuekuvassa ei MuKi-tyyliin tunteita juuri näytetä..