U16 BBBL Stage 3; MuKi Superfinaaliin runkosarjan sijalta 4.

1.3.2019

Koko jengi tyytyväisenä turnauksen päätyttyä

MuKin U16 ikäluokan BBBL:n runkosarja pelattiin päätökseensä hiihtoloman jälkeisenä viikonloppuna 22.-24.2.
Mukijengin turnauspaikaksi oli tällä kertaa valikoitunut Keizarmezin liikunta-/hotellikompleksi Riikassa Latviassa.

Poikkeuksellisen aikaisesta otteluohjelmasta johtuen reissuun lähdettiin torstaina aamupäivällä ja ylimääräinen vapaa-aika kulutettiin välipysähdyksellä Viron Pärnussa kylpyläreissun muodossa, erilaisia saunoja testaten ja kylmäaltaissa dippaillen. Vaikka nuorten maajoukkuetoiminta sekä koulujen hiihtolomat hieman verottivatkin MuKin iskukykyä, niin reissuun saatiin jälleen 10 pelaajan kokoonpano, kun joukkueen remppaosasto on kiitettävään tahtiin alkanut tyhjentyä alkukevään aikana. Viikonlopun viidestä ottelusta hankitut kolme voittoa täytti joukkueen kilpailullisen tavoitteen eli MuKi nousi runkosarjan 4. sijallaan Huhtikuun lopulla pelattavan BBBL Superfinaalin lohkoarvonnoissa hyviin asemiin ykköskoriin.

Valmentajien asettama iso pelillinen tavoite, eli aggressiivisemman puolustuspelaamisen kehittäminen ympäristössä, jossa sallitaan kamppailutilanteissa huomattavasti kovemmat kontaktit kuin kotimaan liigoissa, toteutui pääosiltaan kiitettävästi. Perjantain avausottelussa MuKi kohtasi latvialaisen Ogren, joka kahden osaturnauksen jälkeen roikkui MuKin kannoilla sarjataulukossa yhden voiton vähemmän saavuttaneena eli samoista ykköskorin sijoituksista taistellen. Tästä huolimatta otteluun lähdettiin kuitenkin pelilliset tavoitteet edellä, vaikka tiedossa oli että lukuisia mokia ja virheitä saattaa tullakin uuden puolustuskonseptin harjoittelun seurauksena. Ottelusta muodostuikin odotusten mukaisesti tiukka ja fyysinen kamppailu, jossa MuKi piti kolme jaksoa johtoasemaa 1-2 korin erolla. Neljännellä jaksolla Ogre oli jo nappaamassa ratkaisevan tuntuista eroa kolmella peräkkäisellä kolkilla, mutta vielä pystyi MuKi nostamaan ottelun tasoihin Joona Heinosen johdolla sekä Albatrit Sylan vahvalla tahdolla joka huipentui blokkiin Ogren aikalisän jälkeisessä voittoheitossa. Kolmen minuutin jatkoajalla kävi kuten niin usein tiukoissa karkeloissa on tapana eli toinen vie ja toinen vikisee. Ogren ykköstykit pystyivät jatkamaan viimeisellä jaksolla parantunutta heittopeliään vieden jatkoajan 6 – 13 ja näin MuKille kirjattiin avaustappio loppunumeroin 60 – 67.

Iltaotteluun oli jälleen tiedossa hienoista maaotteluhenkeä, kun vastustajaksi asettui ruotsalainen Hammarby Basket joka sarjataulukon kannalta oli yhden voiton MuKin edellä eli taas tärkeä kamppailu ykköskorin paikoista. Hieman scouttaustakin oli tehty eli vastustaja tiedettiin levypalloissa vahvaksi joukkueeksi, joka pelaisi hyvinkin järjestelmällisesti postauksien tai palloskriinien kautta asemia voimakkaalle sisäpelaajalle korin läheisyyteen. Aika haastava tilanne puolustuksen kannalta, mutta siitä huolimatta vastustajan sisäpeli saatiin ihan hyvin eliminoitua, pallollisen pelaajan paineistus ja syötön peitto oli Joel Heinosen nopeiden jalkojen myötä ihan hyvällä tasolla jne. Valitettavasti näissä puitteissa ”ihan hyvä” missä tahansa asiassa ei vaan riitä kovinkaan pitkälle kun vastustajalla oli taitoa purkaa MuKin hieman passiiviset tuplaukset palloskriineissä ja löytää vapaiden syöttöketjujen jälkeen hyvät heittopaikat tai ajoväylät ilman mainittavaa häirintää. Pirteän avausjakson jälkeen MuKi oli kaksi seuraavaa kasiminuuttista aika selkeästi ”pallon perässäjuoksija”, joka ottelun edetessä näkyi erityisesti siinä että pelaajien usko haluttuun puolustuskonseptiin alkoi horjua ja paikkauksia lähdettiin hakemaan enemmän hyökkäyspäädyn huonoilla valinnoilla kuin puolustuspään ryhtiliikkeellä. Finnkampen siis tällä kertaa länsinaapurille lähes käsipallolukemin 33 – 43. Pienistä numeroista huolimatta ei voi sanoa että vastustajan puolustuspelaaminen olisi merkittävästi vaikuttanut MuKin heittotarkkuuteen. Ehkäpä Mukijengi vain keskittyikin omien vahvuuksiensa hyödyntämisen sijasta hieman liikaa vastustajan pelaamiseen.

Lauantain aamuotteluun vastustajaksi tuli sarjataulukon häntäpään joukkueista liettualainen SKM, pelillisten asioiden kehittämisen kannalta MuKille juuri sopivaan ajankohtaan. Kaksi ensimmäistä jaksoa sujui Mukijengiltä suhteellisen kevyesti kuskin paikalla. Oikeanlaisen aggressiivisuustason hakemisen ja ehkäpä vähän myös pehmeiden tyynyjen tuoman raukeuden karistelun myötä siirryttiin puoliajalle SKM:n loppuhetkien kavennuksella numeroissa 26 - 23. Kun kolmatta jaksoa oli pelattu 1:16, MuKin puolustuspelaamisessa loksahti vihdoin oikea vaihde kohdalleen ja joukkue juoksi Eki Österlundin sekä ”Kuningas Ode” Vepsäläisen johdolla massiivisen 41 – 0 runin kunnes SKM sai ensimmäisen heittonsa sisään 1:30 ennen ottelun päättymistä. Turnauksen jäljellä olevien otteluiden kannalta kahden jälkimmäisen jakson hurmos oli tuleva merkittäväksi tekijäksi myös loppusijoitusten kannalta, kun koko joukkueen usko omaan tekemiseen vahvistui ja pienoinen tuska pelaajien kasvoilla vaihtui hymyihin sekä luottamukseen siitä että nyt kaikilla on satasella focus samassa asiassa. Lopputulos MuKille 69 – 32.

Lounastankkauksen ja lyhyen levon jälkeen oli iltapäivän ottelussa vastustajana latvialainen Saldus, joka oli huomattu paria matsia seuraamalla aika taitavaksi ja heittovoimaiseksi joukkueeksi. Pari joukkueen pelaajaa merkattiin puolustuksessa hieman tarkemmin, mutta mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni sitä laajemmaksi jouduttiin toteamaan myös vastustajan kokoonpano. Kohentuneen puolustusasenteensa johdolla MuKi kuitenkin kuroi vastustajan etumatkaa kiinni piste pisteeltä ja puoliajalle siirryttiinkin jo Mukin johdossa 28 – 30. Tämän jälkeen kentällä tapeltiin kiihkeästi 16 minuuttia jokaisesta vapaasta metristä, joka sinänsä on MuKin pojille tuttua puuhaa kun harjoituksissa on esim. harjoiteltu levypallopeliä lähinnä vankilasääntöjä noudattaen. Tässä tilanteessa latvialainen käsien levittely lähes jokaisen tuomarin vihellyksen jälkeen ei Mukijengissä aiheuttanut muuta reagointia kuin ylävitosia hyvästä tsempistä ja hymyjä vastustajan suuntaan. Chris Väärmannin riehuessa taistelukiilto silmissä riistoja ja levypalloja molemmissa päädyissä kenttää, MuKi pystyi viimeisellä jaksolla puristamaan vastustajan vain kuuteen pisteeseen ja varmistamaan parilla onnekkaalla nostolla sekä riittävän hyvällä vaparitarkkuudella tärkeät sarjapisteet numeroin 50 – 57.

Sunnuntaiaamuna runkosarjan viimeisessä ottelussa kohdattiin jälleen sarjataulukon häntäpään joukkueita eli turnausjärjestäjä Ridzene Latviasta. MuKin osalta kyse oli lähinnä siitä, että riittääkö pelaajien asenne vielä yhden ottelun ajan kehittämään joukkuepuolustusta vai lähdetäänkö hieman sirkushengessä selkeästi heikompaa joukkuetta vastaan hakemaan nättejä kikkoja ja parempia statseja... Noh, riittihän sitä asennetta, useita hienoja syöttöyhdistelmiä nähtiin ja siinä sivussa myös omiin tilastomerkintöihin tuli laajalla rintamalla kohennusta. Kapteeni-Nison pelihuumori tarttui myös muihin pelaajiin ja aina kun Ridzenen mustapaita erehtyi menemään pallon kanssa liian lähelle sivu- tai päätyrajaa, oli kahden pelaajan träppi satavarmasti niskassa. MuKi päätti BBBL:n runkosarjansa iloiseen esitykseen ja kannustusryhmälle kiitokseksi takoi taululle lopputulokseksi 69 – 34.

Mukijengin neljä viimeistä turnausottelua ovat nähtävissä myös Muki-TV:ssä. U16 joukkueen sosiaalisen median tuotantoryhmä ”strongly recommends” vierailemaan kyseisellä kanavalla ja tsekkaamaan kuinka otteluvideoinnille on MuKissa nyt määritelty uudet standardit!!!

BBBL:n runkosarjan viimeisen turnauksen tavoitteet täyttyivät sekä kilpailullisesti että pelillisesti. Huhtikuun viimeisen viikonlopun Superfinaaliin MuKi U16 lähtee hyvistä asetelmista vaikka tiettyjä haasteitakin on tiedossa. MuKin operoidessa kotimaassa useammalla sarjatasolla kärkiporukoissa, sattuu U15 Robert Petersen Cupin ensimmäinen finaaliturnaus osumaan päällekkäin BBBL:n U16 Superfinaalin kanssa. Ihan terävimmällä ryhmällä ei siis päästä kilpailemaan, koska U15 pelaa samalla myös tulevan kauden valtakunnallisesta sarjapaikastaan, mutta siitä huolimatta Superfinaalissa tavoitteena ei kai voi olla muuta kuin oman lohkon voitto ja mitalipelit. Pelilliset haasteet eskaloituvatkin ensimmäisen kerran jo tulevana viikonloppuna, kun nähdään onko joukkueella rohkeutta jatkaa kevätkautta valitsemassaan puolustuskonseptissa samalla intensiteetillä myös kotimaan sarjojen hieman erilaisessa tuomarilinjassa. Uskoisimme että on.

Jos sujuivat hommat kentällä hyvin, niin myös kentän ulkopuolella poikien toiminta oli mallikelpoista. Mukaan matkanneiden vanhempien kannustus sekä huoltajakaksikko Jamon ja Sevin pyyteetön työ antoi joukkueelle mahdollisuuden keskittyä täysipainoisesti peleihin ja niistä palautumiseen. Iso ilonaihe oli myös Trelleborg AB:ltä saatu tuki pelireissun kustannuksiin, joukkue kiittää ja kumartaa!