Välitilinpäätös MuKi miehet & U19

11.12.2018

Syyskausi on paketoitu nättiin kääröön hyvissä ajoin ennen joulua ja sekä M1DB:ssä että U19 SM-sarjassa Mukijengin otteet olivat kiitettävällä tasolla. Molemmissa sarjoissa joulutauolle päästään kärkikahinoissa.

Treenirinkiin kuuluu 22 peluria. Kolme ”aikuista” eli -99 ikäluokkaa, 12 kpl -00 ikäluokkaa, 5kpl nollaykkösiä ja lisäksi treeneissä on säännöllisesti mukana kaksi -02 poikaa. Pyry Marttinen on jokerikorttina välillä pitämässä kuntoa yllä ja toive elää, että nuorimies saadaan kevätkaudeksi jengiin takaisin messiin. Rautasalo & Ailio kaksikko on viettänyt paljon aikaa Kotkan päässä samoin kuin autollinen muitakin MuKilaisia, Timonen taas treenaa pääosin Helsinki Seagullsien kanssa ja Lähdetniemi Suomen dollarintuoksuisimmissa olosuhteissa sekä valovoimaisimmassa valmennuksessa HBA:ssa. Korpraali Antikaisen reservin aurinko taas pilkottaa jo melko valoisasti ja herralta on lupa odottaa kevätkaudella vielä kovempia otteita, kun mies pääsee kunnolla harjoittelemaan.

Yksi -01 pelaaja on kauden alusta saakka ollut loukkaantuneiden kirjoilla ja muilla päänsisäisiä vammoja tulee ja menee viikoittain. Ennätysmäärä treeneissä on ollut 16 pelimiestä ja yleensä määrä on liikkunut 10-14 välillä. Treenaaminen on ollut siis ”joukkue” käsitteen puolesta äärimmäisen rikkonaista ja sitä kautta 100% yksilötaitoon ja sen kehittämiseen keskittyvää. Joukkueasioita ei ole käyty läpi juuri laisinkaan ja peleihin on menty kylmiltään ja luotettu omaan 1vs1 tekemiseen ja taitotasoon. Tuohon nähden voittojen määrään ja sarjasijoituksiin sekä pelilliseen ilmeeseen on oltava äärimmäisen tyytyväinen. Toki on myös muistettava, että jengi on ollut pitkään kasassa ja palaset loksahtelevat kohdilleen siitä johtuen peleissä helpohkosti. Pelityyli hyökkäyksessä on myös erittäin "vapaa", jossa tilanteita luodaan ilman sen suurempia sääntöjä tai raiteilla juoksemista.

Mennyt kausi päättyi viime huhtikuussa U19 kultajuhliin ja siitä alkoi kova muutaman kuukauden mittainen omatoiminen treenijakso. -99 ikäluokka hajosi lopullisesti eri suuntiin osan jatkaessa koripalloa muissa seuroissa ja osan keskittyessä opiskelupaikan saamiseen ja armeijaan. Huhu kertoo, että myös Kotkan penkin päässä on nähty nilkuttamassa yksi alkuperäinen MuKi -99 taistelija. Katsotaan jos hänkin saa itsensä kauden aikana kentälle saakka. -00 pysyi taas kokonaisvaltaisesti kasassa ja iso osa pelaajista treenasi maajoukkueleirityksessä koko kesän. Muutama sai siunauksen istua myös U18 EM kisoissa mini-susien penkin päässä. Nollaykköset hajosivat taas -99 ikäluokan tavoin Vuoriston lähdettyä vaihtoon jenkkeihin, Laukkosen palattua Porvooseen ja Tuonosen Keravalle sekä Suokas & Tainamo kaksikon lähdettyä koripalloliiton lemmikin hellään syleilyyn Bahaman pelimatkojen sekä tietenkin luovan ja jopa profeettamaisen valmennuksen houkuttelemana.

Joukkue koottiin yhteen ensimmäisiin kunnon treeneihin vasta elokuussa ja tallinktournamenttiin mentiin lämmittelemään muutaman harjoituskerran kokemuksella. Turnauksessa päästiin aina finaaliin saakka ja hopeatilaan voi olla oikein tyytyväinen. U19 SM karsintoihin MuKin legendaarinen arpaonni siivitti Jyväskylään saakka ja sieltä hoidettiin sarjapaikka ilman suurempaa mailan puristamista. Syyskaudella muutamia pelejä jouduttiin siirtämään tulevan kalenterivuoden puolelle ja saldona seitsemästä pelistä on kuusi voittoa. Pelillinen ilme on ollut hyvä ja ainoastaan kotipelin Honsua vastaan sekä vieraspelin KTP:tä vastaan voi luokitella hieman vihkoon menneiksi. Kevätkaudella on jäljellä siis 11 ottelua ja tiukkaa kisaa playoff paikasta varmasti nähdään. Sarja on kärjen jälkeen tasainen ja neljän parhaan joukkoon voi tällä kaudella päästä jopa 7-8 tappiolla, jos pelit menevät suotuisasti ristiin.

Joukkuetta ovat kantaneet alkukauden Halmesmäki, Kortemaa, Saranen, Gustavson, Rautiainen & Karhunen kuusikko ja nuoret miehet ovat ottaneet isomman taakan vastaan oikein mallikkaasti. Vielä kun Niiranen & Makarov kaksikko saadaan takaisin 100% kuntoon pienestä loukkaantumiskierteestä, on jengin runko täynnä tasokasta pelimiestä. Allu Aglassingerin edessä on taas valitettavan pitkä kuntoutuminen ja nuori mies on takaisin riveissä vasta kesän korvilla. Pablo Gil Perez ja Masa Kaminen ovat taas valmennuksen puolella tuoneet viikoittain uutta virtaa treenien vetämiseen sekä myös peleissä U19 penkin päähän ja siitä täytyy olla tyytyväinen.

Miesten jengi aloitti kauden pelaamalla kourallisen harjoitusmatseja M1DA jengejä vastaan ja tuloksien puolesta otteisiin sai olla tyytyväinen, koska kaikki matsit olivat hyvin tasaisia. Sarja-avaus Perniössä sujui taistellen ja vaikeasta pelistä onnistuttiin nappaamaan lopulta voitto. Kotiavaus PuHua vastaan taas alkoi takerrellen, mutta toisella puoliajalla saatiin ruosteet pois koneistosta lopullisesti ja pisteitä tehtiin lopulta 111. Kauden kolmas matsi Raidersia vastaan oli samalla ainoa kunnon rimanalitus ja järkyttävän esityksen jälkeen tuloksena oli hame päällä otettu 20 pinnan tappio. Raidersin amerikanapuja vastaan täytyy kevätkaudella olla valmiina pelaamaan kiloeroista huolimatta. Honkaa vastaan peli kulki jo paremmin, mutta sarjan kokenein jengi ja samalla voittajasuosikki oli lopulta liikaa ja käänsi matsin lopussa itselleen. Toinen Espoolaisvieras EBT jäi puolestaan alusta saakka jyrän alle tuloksella 112-77.

Sitten oli vuoro Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ja vastassa kovinta mahdollista laatua oleva Salon Vilpas. 21-0 johto ei paljoa auttanut ja Vilpas näytti, mikä on Korisliigan kärjen ja U19 Suomenmestarin välinen tasoero. Höykytyksen jälkeinen lopputulos 80-120. Seuraavan viikonlopun Jyväskylän pelireissulla kohdattiin molemmat Keski-Suomen ylpeydet JyWe & Huima ja otteluista napattiin tärkeät kaksi voittoa. JyWeä vastaan lauantaina ensimmäinen neljännes pelattiin, jonka jälkeen loppuottelu suojeltiin johtoa ja säästeltiin jalkoja sunnuntailla. Huimaa vastaan taas käytiin ensimmäisellä puoliajalla pienessä sillassa, mutta pikku-Åke Åvistin johdolla sukka saatiin toisella puoliajalla riittävällä tahdilla heilumaan. Seuraavana sunnuntaina JyWe tuli vastavierailulle Helsinkiin ja pahassa loukkaantumissumassa ollut jengi jäi jyrän alle 100-53 tuloksella.

HyPoa vastaan pelattu vieraspeli on toinen matsi tällä kaudella, missä omasta tasosta jäätiin selkeästi ja 84-82 tappio saavuttaakseen piti tehdä järkyttäviä pelillisiä virheitä läpi varsinkin toisen puoliajan. Koutsin silmistä vuosi veri, kun allekirjoittanut katsoi toisen puoliajan tallenteelta masokistisessa mielessä uudestaan. Kelkka kääntyi kuitenkin nopeasti ja Ura Basket jäi Munkassa jyrän alle selkein pistein, samoin kun kävi JBA:lla Suomen Cupissa ja silloiselle sarjakärjelle Raholalle Tesomalla. Viimeinen peli aina vaikeaa Karkkilaa vastaan päättyi korijuhliin ja Mukijengin voittoon hurjan heittopelin siivittämänä.

Viime kaudella bensa loppui M1DB välieriin, mutta nyt tavoitteena on tankata sen verran että liito jatkuisi pidemmälle. Haasteita on varsinkin korin läheisyydessä ja pikku-Löbö Lähdetniemen kevätvire on varmaankin yksi keskeisimmistä yksittäisistä asioista, mikä menestystä tulee määrittämään nuoren miehen ollessa jengin ainoa sisäpelaaja. Ruuvia on mahdollista kuitenkin pelillisesti kiristää erittäin paljon ja hauistakin on aikaa vielä useampi kuukausi kasvattaa ja myös saada kokonaisvaltaisesti heitossa napsut kohdalleen. Nyt heittojen pudotessa on pelaaminen hurjan helppoa, mutta niiden kolistessa rautoihin ei oikein tahdo lääkkeitä löytyä. Jalat liikkuvat oikein vikkelästi jo valmiiksi ja niiden hyväksikäyttöä vahvemmin on alettava treenaamaan myös entistä enemmän. Nopeat hyökkäykset ja hieman aggressiivisempi puolustus ovat to-do listalla lihavoituina.

Valmennus on alkukauden keskittynyt siihen mitä osaa parhaiten ja käyttänyt energiansa treeneissä pelaajille sekä kaikille muille paikalle osuneille vinoiluun ja peleissä neppailuun sekä otteluiden katsomiseen parhailta paikoilta. Jokaisen on hyvä tunnistaa omat vahvuutensa ja yrittää suorittaa maksimaalisesti niiden puitteissa. Kehityskohteena valmennus aikoo kevätkautta varten etsiä kateissa olevan pillin.

Erityiskiitos alkukaudesta kuuluu kuitenkin kaikille joukkueen koripalloilevien nuorten vanhemmista, jotka ovat ymmärtäneet keskittyä omaan rooliinsa kentän laidalla ja jättäneet valmennuksen rauhaan. Yritetään pitää kurssi samana myös kauden toisen puoliskon aikana.

” Because the night is dark and full of terror”

// JT